Slik skifter du hjul selv


Det er straks tid for hjulskift og etter en lang sommer begynner høsten å melde seg flere steder i landet. Høsten er starten på vinterhalvåret, og for bileiere betyr det et fast rituale: sommerdekkene skal av, vinterdekkene skal på.

Det er full fart hos bedrifter som tilbyr hjulskift. Det blir ofte køer og lang ventetid for å få gjort en jobb du fint klarer selv. Penger spart er penger tjent, er det ikke det man sier? Det er ingen kunst å gjøre jobben selv, og det behøver ikke ta lang tid dersom du har riktig utstyr. Samtidig får du en god mulighet til å sjekke tilstanden på dekkene du tar av, og de du legger på.

Når kan man bruke vinterdekk? Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke forholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Riktig utstyr er alfa omega

For en raskest mulig jobb, så bør utstyret være på plass, og jekken som følger med bilen er som regel ikke den beste. Da er det lurt å investere i en garasjejekk som er mer stabil og enklere å bruke. Her bør du gå for en modell som er tilpasset din bil. En stor og tung SUV trenger en kraftigere jekk, enn en småbil. Ønsker du å gjøre det ekstra enkelt for deg selv, kjøper du en jekk for trykkluft. Støttebukker gir deg ekstra sikkerhet mens du jobber.

En muttertrekker er bra for både deg og ryggen. Husk å ikke trekk til for hardt, det kan være smart å bruke en momentnøkkel for å stramme med riktig moment, se instruksjonsboken for riktig moment til din bil.


Når sommerdekkene er tatt av, kan det være smart å merke med hvor de har stått. Deretter passer du på å montere dem et annet sted på bilen til høsten. Noen biler har forskjellig dimensjon på dekkene foran og bak, da skal du holde deg til samme aksling.

Kryssbytte Dekkene som driver bilen slites normalt mest. For å slite dekkene jevnt bør de derfor bytte plass hver sesong. Et tips er at man skifter diagonalt, venstre foran med høyre bak, og motsatt. Den regelen gjelder ikke for dekk med rotasjonsretning. På dekk med bestemt rotasjonsretning må dekkene parallellbyttes, ikke kryssbyttes.

Rens og lagring Det er mye hyggeligere å sette på rene og fine dekk til våren. Derfor bør du gi sommerdekkene en runde med felgrens og vask før du setter dem bort. Litt dekkpolish gir prikken over i-en. Dekkposer er smarte å ha. Det er heller ikke likegyldig hvor og hvordan du lagrer dekkene. Garasje eller en kjellerbod er godt egnet og et dekkstativ gir mye bedre orden.


Produsert i samarbeid med Biltema